drupsteen en verwonderen

Als je bij de moeder van actrice Halina Reijn, Fleur ten Kate, de woonkamer in loopt, hangt meteen rechts een groot schilderij van haar dochter. Kleurrijk en net zo expressief als Halina zelf. Ik was met de actrice bij haar moeder op bezoek voor een aflevering van ‘Het hoogste woord’.

Fleur is kunstenares en heeft alle drie haar dochters geschilderd. Toen ik haar vroeg wat ze als eerste ziet als ze naar Halina kijkt, zei ze “haar mond” . Die grote, mooie mond, waarmee ze zoveel kan uitdrukken. Fleur kijkt vaak en graag naar haar. Ze mist geen voorstelling en datzelfde geldt voor de films waarin Halina gespeeld heeft, zoals ‘Zwartboek’, ‘Blind’ en ‘Grimm’.

Ze is heel erg trots op haar dochter. Logisch ook, want alles wat Halina aanraakt, lijkt als in een sprookje te veranderen in goud. Elke recensie is positief, of het nu gaat om een rol in een toneelstuk, in een film of om haar roman ‘Prinsesje Nooitgenoeg”. Dat boek gaat eigenlijk over Halina zelf. Ook zij wil alles uit het leven halen en zich op zoveel mogelijk vlakken ontwikkelen.

Het zelfvertrouwen dat je daarvoor nodig hebt, is gegroeid in haar jeugd. Haar ouders hebben haar altijd een goed gevoel gegeven en gezegd dat ze mooi was en bijzonder. Ze hebben niet gelachen toen Halina op zesjarige leeftijd al wist dat ze een ster zou worden en haar juist gestimuleerd toen ze wilde acteren.

Zelf heb ik een dochtertje van bijna een jaar. En ik heb nu heel duidelijk gezien wat mij te doen staat. Misschien wil ze geen actrice worden of schrijfster. Maar wat ze ook wil, als het aan mij ligt, heeft ze straks genoeg zelfvertrouwen om haar dromen na te jagen. Want natuurlijk is ook mijn dochter heel mooi en bijzonder.